22. marec je svetovni dan vode. Pomena pitne vode se vedno bolj zavedamo, čeprav jo imamo pogosto za samoumevno dobrino. Pa veste, da je le 0,007 % vse vode na našem planetu na voljo za pitje?

Pomislite:
– za eno spiranje straniščne školjke porabimo 10 litrov vode,
– za eno pranje perila porabimo 50 litrov vode,
– za vsako minuto tuširanja porabimo približno 10 litrov vode.

Na milijone ljudi po svetu živi z manj kot 10 litri vode na dan, medtem ko povprečen Slovenec porabi 150 litrov vode. Na dan.

Da imamo srečo, ker je na področju, kjer živimo, za zdaj vode še dovolj, se zavedate tudi učenci. Ob letošnjem svetovnem dnevu vode smo za učence 8. in 9. razreda organizirali fotonatečaj. Izdelali ste čudovite fotografije, ki so skupaj s razmišljanji avtorjev razstavljene na srednjem hodniku šole.

Pod galerijo lahko preberete še, kaj našim učencem pomeni VODA.

***********

 

 

***********

 

Kaj nam pomeni VODA …

Voda mi pomeni veliko, saj nam omogoča preživetje. 
Gašper Čadež

Slika pokaže, da imamo srečo, kje živimo. Voda je en velik del tega, saj je nekako tudi vir življenja, uporabljamo jo v različnih primerih in včasih tudi malo preveč. Imamo veliko srečo in smo lahko zelo hvaležni, ker tega nimajo vsi.
Nina Šink

Meni voda veliko pomeni, saj brez nje seveda ne bi bilo življenja. Vesela sem, da živim v takem okolju, kjer je voda pitna.
Simona Fojkar

Voda je pomembna za zdravje.
Tadeja Osredkar

Voda mi pomeni vse, saj z njo pripravljamo jedi in je vir življenja.
Jerca Kos

Voda mi zelo veliko pomeni, saj je eden glavnih virov življenja. Brez vode si ne predstavljam življenja. Je dom veliko živalskim in rastlinskim vrstam in mislim, da bi ljudje morali bolj skrbeti tako kot za naravo kot tudi za vodo. Ljudje, ki nimajo dovolj vode, se mi smilijo, ker je to osnova za preživetje. V prihodnosti bo za vir pitne vode treba vložiti še veliko truda.
Lena Pintar

Voda mi pomeni veliko, saj je vir življenja, brez nje ne moremo živeti. Zato se mi zdi, da bi morali z vodo bolj varčevati.
Manca Dolenc

Voda mi predstavlja preživetje.
Mojca Krajnik

Meni je voda nekaj, s čimer se lahko odžejam, zanimivo pa mi je gledati odsev v vodi.
Tadeja Omejc

Voda je edinstvena. A kljub temu, da jo poznamo v toliko različnih oblikah je vedno ista zmes, ista tekočina, isti vir življenja.
Tadeja Kržišnik

Že kot malček in otrok sem se vedno rada igrala z vodo. Vedno mi je bila zelo zanimiva in skrivnostna stvar, ki sem si jo želela raziskovati. Med vsemi informacijami o vodi me je presenetilo, da je na svetu tako malo potne vode, ampak jo tako zelo potrebujemo. Zavedam se, da je zelo pomembna za razvoj in zdravo življenje, zato se mi zdi res pomembna.
Manca Buh

VODA. Potrebujem jo vsak dan, ker imam to srečo jo lahko pijem kar doma iz pipe. Voda se mi zdi včasih preveč sama po sebi umevna. Na svetu je ogromno ljudi, ki te sreče nimajo in morajo piti vodo, ki ni dobra za njih, saj je umazana, ali pa je sploh nimajo možnosti dobiti dovolj. Voda je zelo lepa, tega se tudi ne zavedamo dovolj. Se svetlika, šumi v potokih, dere čez planine. Zelo sem vesela, da živim v Sloveniji, kjer imamo res srečo z vodo.
Lena Grebenc

Meni voda predstavlja življenje, ker vem, da brez nje ne bi bilo življenja.
Lana Stanonik

Voda mi pomeni zelo veliko – v njej se lahko odžejam, se poleti ohladim, se pozimi igram in je vir življenja vseh živih stvari.
Nina Jereb

Voda mi pomeni vir življenja, je bivališče za veliko živali in brez nje ne bi mogli preživeti.
Hana Debeljak

 

 

 

 

 

 

(Skupno 198 obiskov, današnjih obiskov 1)