Vlada RS je vsak tretji petek v novembru razglasila za DAN SLOVENSKE HRANE.

V petek, 16. novembra 2012, je tako tudi pri nas potekal projekt TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, pri katerem je ključno, da se za ta dan dobavijo domača živila iz lokalnega okolja.

Letos smo ta projekt izvedli v okviru šolske malice za učence, za vrtčevske otroke pa v okviru njihovega zajtrka.

 

Zajtrk oz. malica sta bila sestavljena takole:

  • VRTEC: zajtrk –  med, maslo, črni kruh, mleko; dopoldanska malica: jabolko
  •  ŠOLSKA MALICA: med, maslo, črni kruh, mleko, jabolko

 

NAŠI LOKALNI DOBAVITELJI:

  • med: Jože Mur, Podgora
  • maslo in mleko: Kmetija Pustotnik in KmetijaBogataj
  • črni kruh: Karlovski mlin in Majda Možina
  • jabolko: Kmetija Pr’ Matic’

 

Vsi po vrsti so bili z malico zadovoljni. Učenci 5. b razreda nam sporočajo:

“Danes smo imeli na šoli tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Z učiteljicami smo se pogovarjali, zakaj je pomemben zajtrk, kako in kaj so zajtrkovali včasih in kako ter kaj zajtrkujemo danes. Vsi smo se zavedali, da je zajtrk zelo pomemben obrok dneva in da ga ne smemo izpustiti. ”

 

 

Lena, Ožbej, 1. a  in Iza, 1. b: Zajtrk je bil zdrav. Pripravili so nam ga na kmetiji. Najbolj okusen je bil med, ker je sladek. Pri črnem kruhu nam je bila najbolj všeč skorja.

 

 

Priprava malice v 2. b

Luka in Domen, 2. b: Zajtrk je tradicionalen in narejen v naši okolici. Zelo je dober. Med nam je pridelal čebelar Jože. Črni kruh so nam spekli v Karlovškem mlinu. Mleko so nam pripeljali s kmetije. Jemo pa tudi jabolka.

 

Urban, 3. r: Čebelarji so rekli, da bi enkrat na leto jedli njihov med.

Gaja in Drejc, 3. rJemo samo domačo hrano. Za zajtrk smo dobili: kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Vsa hrana je brez konzervansov in samo domača. Nič ni špricana.

 

Tadej, 4. r: Tradicionalni slovenski zajtrk ni zame nič posebnega, saj doma pridelano hrano jem tudi doma.

 

Luka, 4. r: Med in maslo sta moji zelo ljubi jedi za zajtrk. Zdelo se mi je zelo okusno, zato sem pojedel kar 2 kosa.

 

 

Malica v 5. a

 

Maja, 5. a: Okus je povsem drugačen, kot pri hrani iz trgovine. Predvsem mi je bil všeč kruh.

 Taja, 5. aMalica je bila zelo zdrava in okusna.

 

 

Maša, 5. a: Tak zajtrk si želim tudi prihodnje leto. Zelo je bil okusen.

 

Učenci 7. b so se na malico pripravljali že med razredno uro, in sicer tako, da so zasnovali oglaševalsko kampanjo za zdravo slovensko hrano.

 

 

 

Mljaskali pa so vsi …

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)