Osmošolci so v okviru tehniškega dne 17. oktobra spoznali konzerviranje ter izdelovali hiške iz različnih materialov. Predelavo in konzerviranje sadja so si ogledali na kmetiji Pr’ Matic’, ob izdelovanju različnih hišk v šoli pa so merili tudi izgube toplote.

 

Prvi dve uri smo preživeli na kmetiji Pr’ Matic’ na Hotavljah, drugi del pa je potekal v šoli, kjer smo izdelovali hiške iz energetsko varčnih materialov.

Kmetija Pr’ Matic’ je ekološka kmetija. Tam nas je prisrčno sprejel gospodar Danilo Jezeršek. Pokazal nam je postopek stiskanja jabolk: jabolka najprej operejo in zmeljejo, nato zmleta jabolka stisnejo in v sod priteče sok, ki se bistri od deset do dvajset ur, potem sok pasterizirajo ter ustekleničijo. Na kmetiji kuhajo tudi žgane pijače.

Drugi del tehniškega dneva pa je potekal v šoli. Izdelovali smo hiške iz energetsko varčnih materialov. Ko so bile hiške izdelane, smo vanje postavili lončke vroče vode in tako merili izgubo toplote. Ugotovili smo, da se najmanj toplote izgubi skozi debel stiropor.

Za konec smo si ogledali še risani film o varčevanju.

Dan je bil lep, izvedeli pa smo tudi veliko novega.

 

David Jesenko, 8. b

 

 

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)