V četrtek je bil za sedmošolce na sporedu kulturni dan. V okviru projekta Rastem s knjigo so se spoznali s škofjeloško Knjižnico Ivana Tavčarja. Seznanili so se z delovanjem sistema  splošnih knjižnic, s sistemom Cobiss , sami so lahko poiskali knjigo. Na koncu pa je vsak učenec prejel knjigo Zlati zob.

Ogledu knjižnice je sledil obisk srednjeveškega mestnega jedra. Po mestu jih je vodila naša nekdanja učenka Neža Hrovat.

Nazadnje so se odpeljali še do cerkve na Suhi, ki se ponaša s poslikanim gotskim prezbiterijem.

 

Tole pa so vtisi učenke Katje Jelovčan iz 7. b:

V četrtek, 18. 10. 2012, smo se 7. a in 7. b odpravili v Škofjo Loko. Tam smo se razdelili v dve skupini. !. skupina (učenci 7. a) se je odpravila na zgornji trg, 7. b pa smo se odpravili v Knjižnico Ivana Tavčarja. Tam smo najprej ugotovili, kakšna je razlika med knjigarno in knjižnico – pravzaprav smo to sami že dobro vedeli. Spoznali smo tudi akcijo Knjiga na dom, v kateri si starejši lahko izposojajo knjige, ki jim jih nekdo iz knjižnice prinese na dom. 

“Bereš ti, berem jaz. Bereva oba

in z nama vsa Slovenija.”

Knjižničarka nam je povedala, da je glavna knjižnica v Sloveniji NUK – Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani.  Izvedeli smo tudi nekaj o signaturah. Signatura je nalepka na knjigi, ki pove, kateri knjižnici posamezna knjiga pripada. Mali “m” pomeni mladinski oddelek, mali “o” pa odrasli oddelek. Knjižničarka nam je pokazala  tudi UDK, da vemo, kam knjiga spada (npr. rastlinstvo). Potem smo se razdelili v dve skupini, se posedli za računalnike in odtipkali besedo Cobiss – za iskanje knjig. Ta spletna stran je brez gesla. Nato smo si pogledali odlomek iz knjige Zlati zob. Ker smo bili pridni, je za nagrado vsak od nas dobil knjigo Zlati zob.

Z učenci 7. a smo se dobili na zgornjem trgu in skupaj pomalicali. 7. a je nato odšel v knjižnico, mi pa smo si ogledali mesto. Dobili smo delovne liste, ki smo jih reševali med vodičkino razlago. Povedala nam je, da so se v Škofji Loki včasih ukvarjali s poljedelstvom, da so grad in zgornji mestni trg zgradili škofi, spodnji trg pa je nastal v 13. stoletju. V 14. stoletju so zgradili obzidje, ki je imelo pet glavnih mestnih vrat. Prva mestna vrata, ki smo jih omenili, so poljanska vrata, ki so bila obrnjena proti Poljanski dolini. Druga vrata so se imenovala spodnja, tretja pa špitalska, ki so bila ob mestni kašči. Peta vrata so bila selška mestna vrata, saj so bila obrnjena proti Selški dolini.

Videli smo tudi najpomembnejšo hišo na zgornjem trgu, cehovske izveske na hišah, ki so sporočali, s katero obrtjo so se ljudje ukvarjali.

Potem smo se vsi skupaj odpeljali še na Suho in si ogledali tamkajšnjo cerkev, ki je zgrajena iz dveh delov, njen svetnik pa je Janez Krstnik.

S Suhe pa smo se odpeljali nazaj v šolo in tako se je naš kulturni dan končal. Bilo je “fajn”!  🙂

 

no images were found

 

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)