Na naši šoli je od 15. do 19. oktobra potekal projekt Simbioz@ — vseslovenski prostovoljski projekt, ki je letos potekal že drugič in tako povezal spet dve generaciji. Namen projekta je preko medgeneracijskega sodelovanja poskrbeti za dvig računalniške pismenosti starejših.

Delavnic na naši šoli se je udeležilo 20 starostnikov, občanov Občine Gorenja vas – Poljane. Z izvedbo so bili zadovoljni in so zdaj samozavestnejši pri uporabi računalnikov in telefonov.
Pri izvedbi je v okviru prostovoljstva sodelovala tudi naša šola, in sicer sedem učencev ter trije zaposleni.

Za tovrstno izobraževanje so starejši občani izvedeli v časopisu Gorenjski glas, na oglasni deski za upokojence, nekateri so obvestilo zasledili v Podblegaških novicah, drugi pa po telefonu ali od znancev in prijateljev.

 

Takole pa so jim minevali dnevi.

 

Ponedeljek, 15. oktober

Na prvem srečanju je vse udeležence pozdravil Uroš Bogataj ter jim predstavil dele računalnika. Potem so se preizkusili v delu z miško,  odprli so program slikar ter z miško napisali svoje ime ter priimek. To jim je šlo malo bolje kot naslednja naloga. Odprli  so program Microsoft Word in natipkali besedilo. Tipke so jim na začetku povzročale preglavice, še posebej  zahtevna pa je bila tipka @. Dan so končali z urejanjem besedila in  zaustavitvijo  računalnika.

 

Torek, 16. oktober

Tema drugega dne je bilo spletno okolje. Izvedeli so, kaj pomeni www, ki je pomembna sestava vsake strani. Nato so na zemljevidu Google poiskali, kje se trenutno nahajajo in kje živijo, naučili pa so se tudi iskati z Googlom, kar jim je šlo kar dobro.

 

Sreda, 17. oktober

Tega dne so se tečajniki spopadali s prijavo na hotmail, kar je bilo zelo težko, vendar jim je s pomočjo naših učencev uspelo.  Tipkanje je namreč za vsakega začetnika zelo težko. Podali so se torej tudi v svet mladih in ugotovili, da prek hotmaila lahko uporabljajo tudi klepet,  kjer se lahko pogovarjajo z vnuki, ki so v ta svet že nekaj časa  vključeni in ga jemljejo kot nekaj povsem naravnega.

 

Četrtek, 18. oktober

Spoznali so svet naših e-najstnikov, ki so vključeni v facebook. Za to družbeno spletno stran so vedeli, posebno veseli pa so bili, ko so se lahko vpisali tudi sami. Vnuki so bili presenečeni, ko so videli, da so na facebook prijavljeni njihovi dedki in babice.

 

Petek, 19. oktober

V petem modulu so se naučili, kako uporabljati mobilne telefone. Naučili so se pregledovati imenik, prejeta in poslana sporočila, pošiljati sporočila, uporabljati fotoaparat, pošiljati fotografije preko MMS-a ter uporabljati druga orodja (štoparica, snemalnik zvoka, računalo, igre …).

 

Gospo Danico Krek sem povprašala o njenih vtisih celotedenskega izobraževanja.

 

Kje ste izvedeli za projekt Simbioz@?

Za to sem izvedela od prijateljice, ki se je tega udeležila že lansko leto.

 

Kaj vam je bilo najbolj všeč?

Bilo mi je všeč, ko smo se prijavili v facebook.

 

Kaj vam bo ostalo najbolj v spominu?

Em … kaj pa vem, veliko stvari, najbolj pa zagotovo to, da smo imeli prijaznega mentorja ter pomočnike.

 

Kakšna se vam je zdela pomoč učencev?

Pomoč učencev mi je zelo koristila, zato bi se vsem učencem bi se lepo zahvalila za vso pomoč in vložen trud. 

 

 

Katja Stanonik, 8. b        

 

no images were found

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)