V četrtek, 18.10.2012, smo izvedli za učence od prvega do petega razreda OŠ Poljane in PŠ Javorje kulturni dan. Šli smo v Ljubljano, kjer smo si v Cankarjevemu domu ogledali operno predstavo Janko in Metka.

Pravijo, da ni otroka, ki ne bi prebral slavne pravljice o Janku in Metki, ki sta jo napisala brata Grimm. Žal pa to ne velja za zelo lepo glasbeno priredbo iste pravljice, ki jo je napisal skladatelj, operni dirigent, lektor in glasbeni kritik Engelbert Humperdinck (1854—1921). Njegova sestra Adelheid je leta 1891 svojim otrokom napisala nekaj pesmic na temo pravljice o Janku in Metki. Besedila so bila Humperdincku tako všeč, da jih je najprej uglasbil, nato pa iz pravljice naredil pravo opero.

Ogledali smo si priredbo prelepe in nesmrtne, skoraj tri ure dolge Humperdinckove pravljične opere, predelane v 45-minutno zabavno in poučno operno predstavo.

Otroci so lahko s svojimi predlogi, vprašanji in odgovori vseskozi interaktivno sodelovali s pripovedovalcem v predstavi ter s pomočjo klavirja, petja, prelepih kostumov in scene spoznali zgodbo o Janku in Metki tudi v glasbeni izvedbi.

Za marsikaterega otroka je bil to prvi pristen stik z opernim petjem.

 

Po predstavi smo šli v Štihovo dvorano, kjer smo dobili nekaj informacij o Cankarjevemu domu na splošno in o njegovih dvoranah.

 

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)