V četrtek, 27. septembra 2012, so učenci 1. a in 1. b razreda imeli naravoslovni dan na kmetiji Pr’ Zamud’ v Dolenčicah.

 

Gospodinja Majda nas je prijazno sprejela in nam najprej predstavila glavne dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo na kmetiji. Ker je bila tema našega naravoslovnega dne Ekološka pridelava sadja, nam je največ povedala o sadnih drevesih, ki rastejo v njihovem sadovnjaku, pokazala nam je kar nekaj pripomočkov in orodij, ki jih uporabljajo pri delu v sadovnjaku, ter poudarila pomen čebel pri opraševanju sadnih dreves. Glede na to, da je deževalo, smo sadovnjak opazovali od daleč.

 

Deževno vreme pa ni oviralo glavnega dela našega naravoslovnega dne, saj je potekal v notranjih prostorih. Gospodinja nas je povabila v svojo pekarno. Ker nas je že čakalo pripravljeno testo, smo si nadeli predpasnike in si umili roke. Sledilo je zelo prijetno delo – priprava potičke. Vsak od nas je dobil del testa, ki ga je razvaljal, namazal z nadevom iz suhega sadja ter zvil kot palačinko in oblikoval v polžka. Potičke smo zložili na pekače ter jih dali vzhajat. Med tem časom smo pomalicali. Gospodinja Majda je vzhajane potičke dala peč v ogreto pečico. Nato nam je pokazala, kako v krušni peči na lesi suši na krhlje narezano sadje. Povedala in pokazala nam je tudi, v kaj vse predela sadje iz domačega sadovnjaka.

 

Že posušeno sadje smo pokusili tudi mi. Medtem je po prostoru že prav prijetno dišalo. Čakalo nas je še eno delo – priprava sadja za sušenje. Jabolka smo najprej oprali, nato pa narezali na krhlje, odstranili peclje, sredico jabolka in pečke. Pri tej dejavnosti smo morali biti zelo pazljivi, saj smo delali z noži. Na koncu so nas pošteno bolele roke. Pripravljene krhlje smo zložili na lese. Naravoslovni dan se je tako bližal koncu. Naše potičke so se že ohladile, zato so nam jih gospodinja in njeni pomočnici Meta in Nika vsakemu posebej dale v papirnato vrečo, da smo jih odnesli domov. Vsem trem smo se zahvalili za izvedbo naravoslovnega dne, nato pa odšli, saj so nas pred hišo že čakali kombiji. Vožnja do šole je bila prekratka, da bi si izmenjali vse vtise. Preživeli smo res zanimivo in poučno dopoldne.

 

Pekli smo štrudelj.

Manca, 1. razred

 

Ogledali smo si sadovnjak in nabrali smo jabolka.

Jaka, 1. razred

 

 

Učiteljica Irma Čadež

 

* Učenci 1. razreda iz Javorij so se na kmetijo v Dolenčice odpravili že dan prej. Njihove vtise in fotografije si lahko ogledate na spletni strani PŠ Javorje.

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)