Za letošnje šolsko leto smo za medobčinski parlament že imeli vse pripravljeno, in sicer da se »v živo« in z gosti pogovorimo na temo Moja poklicna prihodnost. Razmeram primerno se je tudi otroški parlament preselil na spletno platformo. Svoje moči smo združili mladi parlamentarci OŠ Žiri in OŠ Poljane. Učencem smo v šolski spletni učilnici postavili izziv. Najprej so si ogledali intervjuje z osebami, ki opravljajo različne poklice, in njihov pogled na opravljanje poklica, šolanje in delo. Potem pa so imeli nalogo napisati stališče/mnenje/razmišljanje o tem, kako se odločajo za poklic, ki bi ga želeli opravljati, katere informacije in od koga jim pri tem pomagajo oziroma bodo pomagale. Napisali so tudi, ali jih ob tem kaj skrbi in v čem so zagotovo dobri, da jim bo to na poti do poklica pomagalo. Učenci so se odzvali z zanimivimi razmišljanji, ki so objavljena spodaj. Svoja mnenja pa so lahko delili tudi na spletni platformi: https://opin.me/sl/orgs/slovenian-association-friends-youth/

Spodaj so predstavljena stališča mladih parlamentarcev OŠ Poljane.

Zahvaljujemo se za njihova zrela razmišljanja.

Barbara Tavčar

 

Maks Božnar, 6. b “Rad bi bil gradbenik, zato za informacije najraje povprašam svojega očeta. V tem poklicu se zaenkrat kar dobro izkažem in s tem nimam težav.”
Manca Buh, 8. a “Glede na to, kako se odločiti za poklic, imaš že sam neke želje. Pri tem ti na prvem mestu pomaga družina. Najbolje je, da se o šoli, na katero želiš iti, že prej pozanimaš. Vprašaš lahko tudi znanca, ki hodi ali je hodil na to šolo, kakšen se mu zdi ta poklic. Seveda ti pri tem pomagajo tudi informativni dnevi.”
Tina Dolinar, 7. b “Zelo rada bi opravljala poklic, ki bi me veselil. Trenutno sploh še ne vem, za kaj bi se odločila. Z nasveti mi največ pomagata starša in razne informacije na internetu. Najbolj me veseli delo z živalmi, rada tudi rišem in pišem zgodbe. Skrbi me, da se ne bom prav odločila.”
Ajda Ficko, 6. b “Mislim, da se bom odločila na podlagi tega, v čemer sem dobra oz. kaj me vesli. Upam, da mi bosta pri izbiri pomagala ati in mami. Zaenkrat še ne vem, kaj bi bila po poklicu.”
Lučka Ficko, 7. b “Jaz bi se za svoj poklic odločila na podlagi tega, v čem sem dobra, kaj znam in kaj me zanima. Pri izbiri poklica bi se rada obrnila na svoje starše, da bi mi tudi oni pomagali pri izbiri, mi povedali, kaj je najbolje zame. Veliko je poklicev, ki bi jih želela opravljati, zato me včasih skrbi, da se ne bom mogla odločiti, oz. ne bom mogla izbrati. Mislim, da moram še malo počakati, da bom zares videla, v kateri stvari najbolj uživam, nato pa se bom na podlagi tega odločila.”
Anja Luznar, 9. b “Za poklic, ki ga bom opravljala, se bom odločila glede na to, kaj me zanima in v čem sem dobra. Trenutno še nisem popolnoma prepričana, kaj bi rada počela v življenju. Ko sem se odločala za srednjo šolo, so mi prav prišle vse informacije, ki sem jih dobila (od staršev, brata, učiteljev, sorodnikov …), prav tako sem šla na informativni dan in izvedela veliko informacij od dijakov. Tudi pri izbiri poklica mi bodo takšne informacije prišle prav, skrbi pa me, da bom izbrala napačen poklic, ki me ne bo veselil, da ga ne bom dobro opravljala … Mislim, da je izbira poklica zelo pomembna stvar, saj nas bo ta poklic spremljal skozi vse življenje.”
Lara Oblak, 9. b “Odločila sem se za poklic kozmetični tehnik, ker me to zelo zanima in mi je všeč.”
Zala Peternel, 8. b “Ko si v višjih razredih in ko pride čas, da se odločiš, kaj bi bil po poklicu, bi vsaj po mojih izkušnjah bil kar vse. Pri izbiri mi zelo pomagata starša, ki me spodbujata v kateri koli poklic. Najraje bi bila policistka, vzgojiteljica … Pomaga mi tudi šola z raznimi plakati, ki predstavljajo poklice. Vsak pa naj se odloči sam. Če bi poslušala druge, v poklicu ne bi bila srečna.”
Ivana Pisk, 6. a “Jaz se za poklic odločam z različnimi knjigami, v katerih se pojavijo različni poklici, ko se pogovarjam s starejšimi, ko vidim, kaj znam in kaj mi gre slabše in ko razmišljam, kaj imam rada.”
Rok Stanonik, 9. a “Za svoj bodoči poklic sem se odločil že zelo zgodaj, saj mi je delo z lesom že od malih nog bil užitek, zato brez dvoma grem na lesno srednjo šolo.”
Blaž Šubic, 7. a “Za poklic se odločim sam – za tisto, kar me veseli, kar bi rad opravljal. Skrbi me, da ne bom izbral dobrega poklica in da bom odnehal.”

 

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)