Leto 2012 je Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti in priložnost za razmislek o tem, kako je evropska družba pripravljena na dejstvo, da se življenjska doba evropskih prebivalcev daljša. Število starejših prebivalcev Evropske unije narašča; od 2012 naprej se bo začelo zmanjševati število delovno aktivnega prebivalstva, medtem ko se bo število prebivalcev nad 60 let vsako leto večalo za okoli dva milijona ljudi. Največji pritisk je pričakovan med leti 2015–2035, ko se bo upokojevala t. i. generacija baby-boom, kar predstavlja izziv za javne finance in lahko oslabi solidarnost med generacijami.
Prispevek k ozaveščanju o tej problematiki je tudi natečaj Evropa v šoli, ki ima letos naslov JAZ TEBI RADOST – TI MENI MODROST.  Naši učenci in učenke so na natečaju sodelovali z literarnimi in likovnimi prispevki. Svoja dela so prispevali: Jedrt Šinkovec, Ines Berce, Barbara Železnik, Klara Kos, Nika Kos, David Jesenko, Jernej Dolenec in Ana Stržinar.

Letos je na natečaju sodelovalo skoraj 12.000 osnovno- in srednješolcev, ki so ob pomoči 1280 mentorjev predložili 11.000 del.

Z veseljem sporočamo, da so bile tri učenke nagrajene na republiškem nivoju, in sicer Jedrt Šinkovec iz 2. razreda (mentorica Irma Čadež) za literarni prispevek ter Klara Kos in Nika Kos iz 7. razreda (mentorica Mihaela Žakelj Ogrin) za svoji grafiki z naslovom Svetloba ljubezni.

Moja babi in letni časi

 Zelo rada grem k starim staršem, ker pozimi z njimi delam velike kepe, snežaka, včasih tudi iglu. Z babi pomladi iščeva telohe in hodiva na njivo. Poleti se pri njej igram v bazenu, jeseni pa skupaj pobiramo jabolka. Starim staršem rada pomagam. Babi mi skuha kosilo, jaz pa ji pomagam paziti sestrico Ester.

 Jedrt Šinkovec, 2. razred

 

 

Klara Kos, 7. b: “Svetloba ljubezni”, linorez

 

 

Nika Kos, 7. b: “Svetloba ljubezni”, linorez

 

 

Nagrajene učenke so se na dan Evrope, 9. maja, skupaj z učiteljico Irmo Čadež udeležile zaključne prireditve 13. natečaja Evropa v šoli v Cankarjevem domu v Ljubljani.

 

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)