V torek, 26. novembra, smo s šolo odšli v Muzej pošte in telekomunikacije v Polhov Gradec. Tam smo imeli različne prostore z različnimi dejavnostmi, pri katerih smo veliko izvedeli. Večinoma so nam različne vsebine predstavljali študentje in dijaki. Najprej smo odšli v sobo, v kateri nam je študentka opisala in pokazala, kako se naredi ilustracija za knjige, nato pa nam je študent pokazal še, kako se naredi kratka risanka s premikanjem in slikanjem figur. Po malici smo se v skupini premikali po različnih postajah, ki so prikazovale pošto skozi čas. Izvedeli smo veliko zanimivega, npr. kako so pošiljali telegrame, kakšne so bile poštne uprave, kako so sprejemali klice, spoznali smo brajico … Po tem smo odšli v sobo, kjer so nam predavali o 3D- tiskanju, risanju in programiranju na računalniku.

Ta dan se nama je zdel zelo zanimiv in poučen, saj smo izvedeli veliko novih in zanimivih stvari.

Tia Zorko in Lena Pintar, 8. a

 

**********************

26. novembra 2019 smo se osmošolci po ovinkih odpravili v Polhov Gradec. Tam smo obiskali Muzej pošte in telekomunikacij. Ogledali smo si dve razstavi, in sicer o začetkih pošte in telekomunikacij. Pogledali smo, kako so si v starih časih predajali pisma ter razvoj današnjih telefonov. Spoznali smo morsejevo abecedo. Predstavili so nam tudi program za slepe. Ravno v tistih dneh so v muzeju potekale grafične delavnice, v katerih smo sodelovali tudi mi. Študentje grafične fakultete so nam predstavili 3D-tisk, očala za simulacije, oblikovanje na različnih programih, kako se ilustrira zgodbo, posname lego film, različne vrste slik, ki ob spremembi temperature spremenijo barvo, in projekt o Ivanu Cankarju. Pri 3D-tisku so nam pokazali, kako se natisne repliko umetnine in figurico. Posebej so nas navdušili z očali za simulacije, s katerimi si se počutil, kot da bi bil res tam. Pri oblikovanju na računalniških programih so demonstrirali, kako oblikuješ »sliko«, ki izgleda kot realna. Pri ilustratorki smo izvedeli, kaj vse dela ilustrator knjige. Lego film smo snemali tako, da smo v posnetek združili več fotografij. Dekleti s slikami sta nam pokazali, kakšne lastnosti imajo lahko slike; če jih zmočiš ali segreješ s sušilnikom za lase, spremenijo barvo. Pri projektu o Ivanu Cankarju smo izvedeli, kako je Ivan Cankar umrl in si ogledali različne igre na to temo.

Delavnice so nama bile zelo všeč. Tako kot verjetno večina ostalih, sva se posebej navdušili za očala za simulacije. Tako zanimivega obiska pa še ne.

Nika Jurčič in Tinkara Tušek, 8. b

 

**********************

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)