V petek, 13. aprila 2012, smo se na povabilo učencev OŠ Ivana Tavčarja in njihove mentorice učiteljice Darje Krek odpravili »parlamentirat« na letošnjo temo Junakov.

Prvo srečanje je bilo prav zabavno, naši učenci so se hitro pomešali med gostitelje in se z njimi podali v kritično debato o junakih.

 

Preden smo začeli, smo se kot vedno, dogovorili za pravila komuniciranja:

Pozorno poslušam druge.

Dovolim dokončati.

Ne prekinjam.

Imam priložnost izraziti mnenje na prej povedano.

Povem svoje mnenje.

Ni nepravilnega odgovora.

 

 

V tej razpravi so sodelovali tudi naša ravnateljica ga. Metka Debeljak, ravnatelj OŠ Ivana Tavčarja g. Izidor Selak, pomočnica ravnatelja ga. Jana Rojc ter naš častni gost g. župan Milan Čadež. Skupaj smo ugotovili, da je junak lahko vsak izmed nas, vendar ne če pomagamo mami pospravljati ali če pospravimo svojo sobo. Junaki smo takrat, kadar nesebično pomagamo starejšim ali mlajšim od sebe ali sošolcem pri učenju, in zato ni treba, da smo močni, lepi in slavni. Učenci so prepoznali kar nekaj junakov v našem okolju, s katerimi se lahko poistovetijo. Prišli so do spoznanja, da je prav, da gojimo solidarnost do drugih, ne da bi za to pričakovali plačilo.

V zadnjem delu parlamenta pa so se učenci sprehodili po »barometru«. Mentorici sva pripravili trditve in glede na to, ali so se učenci strinjali ali ne, so se postavili na barometer. Bilo je prav zabavno. Ves čas so imeli možnost izražanja lastnega mnenja in utemeljevanja svojih odločitev, kar je tudi cilj parlamenta na katero koli temo.

V naslednjem letu se bomo srečali z novo temo, ki so jo učenci izbrali na državnem parlamentu, in sicer Odraščanje.

 

Do naslednjega leta!

 

Barbara Tavčar, mentorica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)