V sredo, 9. 10. 2019, smo se odpravili na čudovito popotovanje po Gorenjski. Najprej nas je pot vodila v Planico, zibelko slovenskih skokov. Vodič nas je popeljal po nordijskem centru. V kleti smo potipali pravi sneg in opazovali ljudi, ki so tekli na smučeh.  Sneg je pripravljen za tekače tudi sredi poletja v podzemnem tekaškem tunelu. Na strehi centra se nam je odprl pogled na vse skakalnice v objemu okoliških gora. Izvedeli smo veliko o zgodovini tako skokov kot tudi spreminjanju podobe Planice, rekordih, načinih skakanja … Izvedeli smo tudi, da letalnica in velikanka nista eno in isto. Poznate razliko?

Pot nas je vodila v Zelence, kjer smo si ogledali drugi izvir Save Dolinke. Otroci so se naučili, da Sava Dolinka izvira v Tamarju s Slapom Nadiža, potem ponikne in v Zelencih ponovno pride na plano. Navdušila nas je turkizna voda in velike postrvi, ki so skakale iz vode.

Zadnja postaja je bil Planinski muzej v Mojstrani. Po zabavnem uvodnem delu smo z vsemi čutili doživeli planinstvo, pripovedke, gorsko reševalno službo in celo doživeli nevihto v gorah. Z gorskih vrhov smo se podali v podzemlje, kjer smo se poskušali vživeti v delo jamarjev. Plazili smo se po ožinah modelov in podoživljali težavno napredovanje jamarjev po jamskih rovih.

Čas je prehitro tekel in po tretji malici smo se polni vtisov odpravili v domače kraje.

 

Mirjam Rožič Pfajfar

 

(Skupno 175 obiskov, današnjih obiskov 1)