V sredo, 19. junija, so učenke, učenci in njihovi mentorji pripravili še eno lepo prireditev ob dnevu državnosti in zaključku šolskega leta. Tokrat so bile v ospredju slovenske pokrajine, njihove značilnosti in raznolika narečja, zaradi katerih je naša dežela še posebej zanimiva.
Nastopajoči so najprej na kratko predstavili pot, ki jo je naša domovina prehodila od leta 1991 do danes ter poudarili pomen domoljubja in narodne zavesti. Sledilo je sedem kratkih prizorov, v katerih so po trije učenke in učenci (Jožek, mati in oče) v narečju posameznih pokrajin izpostavili njihove lepote in zanimivosti. Vsako pokrajino je napovedala glasbena točka, značilna za posamezno področje – za Gorenjsko, Prekmurje, Štajersko, Notranjsko, Dolenjsko, Primorsko, na koncu pa še za Poljane z okolico. Tudi Valvasorjev odlomek o polhih in Jurčičev Krjavelj nista manjkala.

Napovedovalki sta nastop učenk in učencev strnili takole:
»Pravijo, da ima vsaka vas svoj glas in res je tako. Tako majhna država, pa tako bogata kultura in tako ponosni ljudje. Lahko smo ponosni na lepo slovensko deželo in na naš zvrhan koš narečij. Prav je, da jih ohranjamo.
Že Primož Trubar pa se je zavedal, da potrebujemo jezik, ki bi ga vsi razumeli, ne glede na pokrajino, iz katere izhajamo. Bil je moder mož. Imamo državni jezik, ki ga razumemo vsi Slovenci, ki ga uporabljamo na javnih prireditvah, na nastopih, v šoli.«

Po govoru ravnateljice in župana je sledila podelitev priznanj najuspešnejšim in vzornim učenkam in učencem, prireditev pa se je zaključila s pesmijo in plesom.

Poleg učencev, ki so priznanja na prireditvi že prejeli, sta srebrni priznanji prejeli še dve učenki, ki ju na proslavi nismo poklicali na oder, za kar se opravičujemo.

  • Ester Šinkovec iz 4. a razreda je prejela srebrno priznanje na tekmovanju iz Vesele šole.
  • Eli Mrak iz 5. b razreda je prejela srebrno priznanje na tekmovanju Matemček.

Župan Milan Čadež jima je podelil priznanji 20. 6. 2019.

Iskrene čestitke vsem!


(Skupno 442 obiskov, današnjih obiskov 1)