Letošnje leto, leto 2012, je evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Naši najmlajši učenci o staranju v vsakodnevnem življenju običajno še ne razmišljajo. Vedo pa, da v njihovi bližini živijo starejši ljudje, ki jih imajo zelo radi. To so zagotovo njihovi stari starši, s katerimi nekateri otroci preživijo lahko tudi velik del dneva. Otroci v svojih razmišljanjih mnogokrat povedo, kaj skupaj počnejo, kaj vse so jih naučili in kako lepo jim je v njihovi bližini. Zagotovo pa so družbe najmlajših veseli tudi drugi starejši, ki mogoče svojih potomcev sploh nimajo, ali pa ti ne živijo skupaj z njimi ali v njihovi bližini, da bi se dnevno družili z njimi. In ker med nami živijo tako eni kot drugi in so nemalokrat celo osamljeni, je prav, da se spomnimo tudi nanje.

Učenci naše šole so na temo evropskega leta že sodelovali z likovnimi in literarnimi deli  v natečaju Evropa v šoli, v mesecu marcu pa so v ta namen, tudi letos že tretje leto, v 1. triadi izvedli 3. tehnični dan. V sredo, 14. marca so učenci 1., 2. in 3. razreda izdelali drobna darilca za starejše krajane. Prvošolci so izdelovali pikapolonice, drugošolci čebelice, tretješolci pa metulje.

Po prihodu pomladi so izdelke opremili še s kratkimi sporočilci in jih pripravili, da so jih odnesli starejšim na domove. Pri tem so jim pomagali tudi učenci 2. in 3. triletja. Darilca so starejšim krajanom izročili osebno, poleg tega pa so jim namenili še kakšno spodbudno besedo.

Ne glede na to, da so izdelki iz papirja in izgledajo zelo preprosti, so učenci vanje vložili veliko truda in jih izdelali z velikim veseljem. Akcija je na šoli med seboj povezala učence in učitelje, v kraju pa mlajšo in starejšo generacijo. Upamo, da je drobna pozornost mlajših pri starejših bila sprejeta z razumevanjem in  da je akcija dosegla svoj namen.

 

Irma Čadež

 

1. razred

no images were found

 

2. razred

no images were found

 

3. razred

no images were found

 

 

 

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)