V ponedeljek, 8 .aprila 2019, smo se mentorji, učenci parlamentarci in učenci novinarji odpeljali proti Ljubljani.

Že devetindvajsetič je potekal otroški nacionalni parlament in običajno na ponedeljek parlamentarno dvorano preplavijo učenci osnovnošolci z vseh regij Slovenije. Mladi, ki sodelujejo v otroškem parlamentu, so dve leti zapored razpravljali o šoli in šolskem sistemu. Tako so namreč želeli preveriti, ali so jih pristojni slišali. V prihodnjem šolskem letu se bodo osredotočili na nadaljnje šolanje in izbiro poklica.

Otrokom so prisluhnili številni politiki, med njimi tudi minister za izobraževanje dr. Jernej Pikalo. »Naša naloga je, da gremo na osnovi vaših razprav v dialog s starši in šolami in z vami,« je dejal minister in dodal: »Še boljši šolski sistem je odvisen tudi od vas.« Mladi parlamentarci so bili zadovoljni, da so jih politiki slišali.

Na naši šoli smo prav tako sledili nekaterim uresničljivim idejam za popestritev pouka in izboljšanje pouka. Tako smo v pouk uvedli gibalne odmore, pouk se pogosteje izvaja izven šolskih klopi. Učenci so si želeli šolski radio, ki smo ga vpeljali v glavni odmor. Izvajajo se dejavnosti, ki popestrijo  odmor in ogromno sodelujemo z vrtcem, poleg tega so se v času oddelčnih skupnosti učenci srečali z izpolnjevanjem obrazcev oziroma plačevanjem položnic. Zagotovo pa je še prostor za izboljšave in optimistično gledamo naprej.

V prihodnjem šolskem letu se bodo osredotočili na nadaljnje šolanje in izbiro poklica. Tako se bodo mladi lažje odločali, na katero šolo se bodo vpisali in kaj bodo postali.

Barbara Tavčar

 

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)