V soboto, 8. decembra, je na OŠ Predoslje Kranj potekal prvi regijski turnir FLL »FIRST LEGO LEAGUE« v Sloveniji. To je poimenovanje mednarodnega multidisciplinarnega raziskovalnega programa, ki otroke in najstnike motivira za naravoslovje in spodbuja razmišljanje.

FLL poteka v več kot 88 državah po svetu. Slovenija v tem programu od leta 2011. V okviru projekta se tekmuje v treh kategorijah – robotski del, predstavitev vrednot, ki so nas spremljale pri delu, in projekt na izbrano temo.
Turnirja so se udeležile predvsem šole zahodne slovenske regije. Letošnja tema je bila vesolje. Temu je bilo prilagojeno tudi tekmovalno polje za robotski del. Razmišljali smo in raziskovali, kako bi čim bolje vzdrževali telesno pripravljenost v vesolju. Predstavili smo tudi naše vrednote: kako smo znotraj skupine sodelovali in razvijali socialne veščine.

Rdeča nit letošnjega tekmovanja je bila prijazna strokovnost. Na voljo nismo imeli veliko časa, a smo uspeli pripraviti gradiva za vsa področja in usposobiti robota do te mere, da smo lahko povsem enakovredno sodelovali na vseh področjih. Na koncu smo se uvrstili bolj na začelje in med 19 ekipami zasedli 17. mesto.
Kljub temu da smo bili novinci, smo bili za nekatere poteze pohvaljeni, kar nam daje še novo motivacijo za delo.  Bolj izkušene ekipe, ki sodelujejo že vrsto let, so nam za zgled.

Na tekmovanju so sodelovali Blaž Jelovčan, Erazem Kržišnik, Luka Možina, Blaž Oblak, Jakob Pisk in Rok Stanonik. Učence bi še posebej pohvalil, ker so se uspešno spopadli z novim izzivom. Upam, da jih bo tovrsten pristop vodil tudi pri delu v šoli.

Aleš Mrak

 

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)