V petek, 30. novembra, smo učenci 8. razreda imeli tehniški dan. Ogledali smo si Muzej pošte in telekomunikacij v Polhograjski graščini. Ta muzej je edini v Sloveniji, ki je popolnoma prilagojen slepim in slabovidnim.
Ogledali smo si celoten muzej, spoznali, kako se je pošta ustanovila, videli smo poštni urad ter in edino avtomatsko telefonsko centralo v Sloveniji. Nato so sledile delavnice, v katerih smo izdelali poštni rog.
Imeli smo se zelo lepo in upam, da bo še več takih tehniških dni.

Aljaž Bohinc, 8. a

*******************************************************************************

Ta dan mi je bil še kar všeč. Bolj kot pošta so mi bile všeč telekomunikacije.
Ogledali smo si, kako so včasih potovale pošiljke in kdo jih je raznašal. V Muzeju telekomunikacij smo videli, kako so si pošiljali sporočila takrat, ko še niso imeli telefonov, in takrat, ko so telefone že uporabljali. Za sporazumevanje so uporabljali Morsejevo abecedo. To je abeceda, kjer so črke, števila in ločila kodirana s pomočjo kratkih in dolgih znakov.
Najbolj mi je bilo všeč, ko smo v delavnici izdelovali poštni rog. Poštni rog so uporabljali vozniki poštnih kočij. Z njimi so sporočali pomembnost vožnje, da so pred poštno postajo čim hitreje uredili menjavo konj. Imeli so zanimiv način komunikacije, danes pa vse lahko urediš preko pametnega telefona.

Lara Oblak, 8. b

 

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)