Četrtek, 9. februarja,  je bil za vse učenke in učence OŠ Poljane in Podružnične šole Javorje prav zanimiv. Del dopoldneva so namreč preživeli v avli OŠ Ivana Tavčarja v Gorenji vasi, kjer so se skupaj z gorenjevaškimi učenkami in učenci učili, kako biti in ostati neodvisen, kako se ogniti zasvojenosti, kako zdravo in kakovostno preživljati otroška ter najstniška leta. Skozi številne pasti, žalostne primere in nasvete sta naše otroke in mladostnike popeljala terapevt Miha in povezovalec Bojan, ki sta učenkam in učencem vsakega triletja posebej na primeren način znala predstaviti nevarnosti modernega časa, ki prežijo na mlade. Upamo, da bo akcija ne-odvisen.si pripomogla k temu, da bodo naši otroci nekoč znali izbrati prav.

 

 

 

 

 

Družbeno odgovorna kampanja NE-ODVISEN.SI pod častnim pokroviteljstvo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka poteka po vsej Sloveniji. Mlade osvešča o pasteh odvisnosti. V kampanji sodelujejo strokovnjaki (Vlasta Nussdorfer, Miha Kramli, Tone Kladnik, Fani Čeh, idr.) in vrsta znanih osebnosti (Jurij Zrnec, Adi Smolar, Tomi Meglič, Miha Šalehar, Nataša Pirc Musar idr.). Programi so so vsebinsko prilagojeni štirim ciljnim skupinam:

  • otrokom od 5. do 9. leta starosti,
  • mladostnikom od 10. do 12. leta starosti,
  • mladostinkom od 13. do 18. leta starosti,
  • odraslim.

 

Namen in cilj kampanje je otroke, mladostnike in odrasle ozaveščati o različnih pasteh zasvojenosti (od drog, alkohola, cigaret, čezmerne uporabe interneta, iger na srečo …), o možnostih pomoči in promociji zdravega načina življenja.

 

NARIŠI NOV DAN  >  pomeni ljubiti samega sebe. Da bi pomagal drugim ljudem, je potrebno, da najprej pomagaš sebi in prevzameš polno odgovornost za vse, kar se ti dogaja.

 

 

KAKO PA SO NAŠI UČENCI DOŽIVELI SREČANJE S PASTMI ZASVOJENOSTI?

 

 

1. TRILETJE

Prijatelj kužek Jaka je najmlajše učence na igriv in zabaven način poučil o petih najpomembnejših stvareh v njihovem življenju, in sicer:

ZDRAVJE → zdrava hrana, higiena, gibanje na svežem zraku

IGRA → igre na prostem, svež zrak, stran od računalnika in televizije

KNJIGA → v njej je znanje, ki ga potrebujemo za ustvarjanje, vse tisto, kar je pomembno za nas in za vse, ki nas imajo radi

PRIJATELJSTVO → če sem dober sam, si pridobim prijatelje, ki jim lahko zaupam in ki me imajo radi

KO BOM VELIK → rad bi postal samostojen in odgovoren za tisto, kar bom izbral

 

Kužek Jaka je na koncu otrokom razdelil letake z igrico. Nanje bodo NARISALI NOV DAN in če bodo svoje risbe odposlali, jih bo kužek nagradil s presenečenjem.

Pa ne samo kužek, otrokom so bili všeč tudi strokovnjaki, ki jih je Jaka spretno iskal in jih tudi našel, da so lahko z njimi podelili nekaj zgodbic in nasvetov za življenje.

 

Imeli smo se zelo dobro. Veliko smo se smejali.

 Andraž Šubic, 1. a

 

Na predavanju smo se veliko smejali in peli. Bilo mi je všeč.

Urban Božnar, 2. razred

 

Na predavanju smo peli pesmico. Razlagali so nam o zdravju, igri, knjigi, prijateljstvu, kaj bom, ko bom velik itd. Dobili pa smo tudi zgibanko.

Žan Pustovrh, 3. razred

 

Govorili so nam o prijateljstvu, igri, zdravju … Bilo mi je zelo všeč.

Eva Šturm, 1. razred

 

Pripovedovali so nam o obnašanju pri igri, kaj naj delamo, da bomo zdravi, in o prijateljstvu. Bilo je zanimivo.

Marija Omejc, 2. razred

 

Povedali so veliko o prijateljstvu, zdravju in tudi o tem, kako se bomo odločili za svoj poklic oziroma kaj bomo, ko bomo veliki. Bilo je zelo zanimivo.

Eva Krek, 3. razred

 

 

2. TRILETJE

Zdelo se mi je zelo zanimivo, ker so nam pokazali filme in so nam še drugi povedali svoje izkušnje.

Jaka Mrak, 4. b

 

V četrtek, 9. februarja, smo šli v OŠ Ivana Tavčarja v Gorenjo vas. Bili smo v šolski avli. Predstavitev sta vodila Bojan in Miha. Vsi smo ju pozorno poslušali. Hecala sta se in za nas je bilo to prekratko. Potem smo tudi učenci malo govorili po mikrofonu. Nekateri so Bojana in Miha tudi kaj vprašali, onadva pa sta pripovedovala o lastnih izkušnjah.

Predstava mi je bila všeč, a potem nas je bilo vseeno strah kontrolne naloge iz matematike.

Tea Stanonik, 5. razred

 

V avli Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas smo si ogledali predstavitev, ki sta jo vodila Bojan in Miha. Videli smo tudi posnetke, ki so govorili o neodvisnosti. Bojan je bil voditelj, Miha pa ima ambulanto, v kateri zdravi različne odvisnike. Povedal nam je, kaj je odvisnost in kaj zasvojenost. Nekateri odrasli so zasvojeni z drogami, ki ogrožajo njihovo življenje. Odvisni smo pa vsi – od hrane, vode, šole itd.

Bilo mi je zelo všeč, samo škoda se mi je zdelo, da ni trajalo dlje.

Kaja Klemenčič, 5. razred

 

Bilo mi je zelo všeč, ker smo  izvedeli veliko novega. Sam še nisem vedel, kaj bi naredil, če bi  prišlo do tega. Všeč mi je bilo tudi, ker smo to imeli med poukom.

Miha Dolenec, 5. razred

 

Zdelo se mi je zelo zanimivo, veliko sem se naučil, kako ravnati z drogami, in se odločil, da se bom držal nasvetov.

Jure Križnar, 6. a

 

3. TRILETJE

 

 


Predavanje ne-odvisen.si je name naredilo velik vtis, saj je bila odvisnost predstavljena na zanimiv in drugačen način kot ponavadi. Mislim, da s tem predavanjem lahko veliko mladih odvrnejo od drog in jih tudi bolje podučijo o njih.

Mojca Šubic, 8. a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)