Z učenci smo se odpeljali v Sorico. Obiskali smo rojstno hišo slikarja Ivana Groharja.

Sprejel nas je gospod Gašper Kačar. Ta je najprej povedal nekaj besed o Groharju in njegovi hiši. Nato pa nam predstavil potek kulturnega dne.
Pričeli smo z delavnico v glasbeni sobi. Poleg že znanih Orffovih inštrumentov smo spoznali še afriške bobne, kongo, bongo, kahon, oceanski boben, govoreči boben, ksilofone, metalofone, pavke ter druga ritmična tolkala. Vsa tolkala smo tudi sproti uvrščali med melodična in ritmična. Sledila je priprava na skupni nastop in učenci so se v zelo kratkem času naučili igrati vsak na svoje glasbilo. Pripravili so enkraten koncert tolkalnega orkestra.

V drugem delu kulturnega dne so učenci kot pravi slikarji risali v slikarskem ateljeju.
Gospod Gašper jim je predstavil različne likovne tehnike in nekatere osnove risanja, med njimi tudi postopek nastajanja risbe s senčenjem z motivom tihožitja. Po enakem postopku so učenci s svinčnikom na bel risalni list narisali svojo risbo. Še posebej so morali biti pozorni na pravilno senčenje in risanje v primerni velikosti (zapolnjevanje prostora).

Kulturni dan je v nas pustil prijeten pečat, slike pa so se iz čudovite Sorice preselile na hodnike naše šole.

Po končanih delavnicah smo se odpeljali še do koče na Soriški planini, kjer smo se v čudovitem jesenskem vremenu sprehodili po njenih pobočjih.

Živa Bogataj

 

1. razred

 

2. razred

 

3. razred

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)