Novo šolsko leto se je komaj začelo, učenci 2. razreda OŠ Poljane in PŠ Javorje pa so v sredo, 19. septembra, že imeli naravoslovni dan. Odpeljali smo se v Arboretum Volčji Potok, kjer smo pod strokovnim vodstvom celo dopoldne v naravnem okolju – v samem parku, poglabljali in pridobivali nova znanja o rastlinah – predvsem o drevesnih vrstah in grmih ter o živalih, kar je bil glavni cilj naravoslovnega dne.
Nikakor pa se nismo mogli izogniti razstavam – tropskih metuljev, kaktusov, orhidej in že na samem začetku pri sprehodu skozi drevored razstavi naših likovnih umetnin – slikam, ki jih že od marca 2018 na prostem razstavlja Narodna galerija iz Ljubljane. Poleg zelo znane Kofetarice, dela Ivane Kobilce, smo med razstavljenimi deli videli tudi sliko Franje Tavčar – žene našega pisatelja Ivana Tavčarja, ki jo je naslikal Jurij Šubic. Najbolj navdušeni pa so učenci zagotovo bili nad postavljenimi dinozavri in kiti v naravni velikosti, nad pravljičnimi junaki ter nad prosto igro na številnih vabljivih igralih.
Ob vseh naravnih lepotah in zanimivostih, ki jih ponuja Arboretum ne glede na letni čas, nas tudi vroče sonce ni motilo, saj je velik del poti skozi park potekal v prijetni senci dreves.  Dopoldne je bilo zanimivo in prijetno tudi zaradi strokovnega vodenja in prijaznih učiteljic iz Arboretuma.

KAJ SO O NARAVOSLOVNEM DNEVU POVEDALI UČENCI:
Spoznavali smo iglavce – na koncu smo jih znali našteti sedem.
Vrtnica je imela zanimivo ime – Prešeren. Njihova semena prenašajo čebele.
Imeli smo prijazno vodičko Alešo in zanimive naloge na učnem listu, kot recimo – Veverici poišči želod.
V blatnem jezeru so bile velike ribe krapi.
Spoznali smo deželo Smrkcev – v resnici so bile to prezračevalne korenine močvirske ciprese – taki nenavadni izrastki iz tal, ki so podobni Smrkcem.
Videli smo, kakšen dvorec je imel francoski kralj, pred gradom pa lepo oblikovan francoski park. Če park v mislih razdeliš na dva dela, sta dela enaka – simetrična. Medtem smo poslušali tudi glasbo.
Orhideje so imele različne oblike in velikosti cvetov. Bile so različnih barv. Nekatere so bile tudi prijetnega vonja.
Pravljični junaki v naravni velikosti so bili lepi.
Na razstavi kaktusov so bili lepi živi kamenčki. Videli smo tudi papigo z Madagaskarja, ki se je čudno cvileče oglašala.
Na razstavi tropskih metuljev smo videli jajčeca, gosenice, bube in polno metuljev.
Sprehodili smo se med dinozavri. Nekateri so se premikali in oglašali. Nismo se jih bali.
Videli smo nekaj kitov v naravni velikosti.
Uživali smo v prostih igrah na igralih – se skrivali, lovili, igrali gusarje…

VSE JE BILO ZELO ZABAVNO. VELIKO SMO SE NAUČILI. TO JE BIL NAJBOLJŠI DAN DO SEDAJ!

Irma Čadež, vodja ND

 

1. skupina

Foto: Irma Čadež

 

 

2. skupina

Foto: Maja Trček

 

 

 

 

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)