Tradicionalni slovenski zajtrk in dan zdrave šole na PŠ Javorje


Tradicionalni slovenski zajtrk in dan zdrave šole

V petek, 16. novembra, smo oba projekta, Tradicionalni slovenski zajtrk in Zdrava šola, združili v tehniški dan za celo šolo.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga je Vlada Republike Slovenije razglasila leta 2012. Na naši šoli smo dan pričeli s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom z uživanjem živil iz lokalnega okolja. S projektom želimo:

  • ponovno obuditi kulturo zajtrka, ki ga preveč otrok opušča, in če ga opušča, opušča tudi zdrav način prehranjevanja in življenja;
  • poudariti pomen lokalne oskrbe, kar pomeni bolj sveže, bolj kakovostno in bistveno manjše onesnaževanje okolja.

20. decembra 2017 so države članice Združenih narodov proglasile 20. maj za svetovni dan čebel. Čebele so
eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in k ohranjanju zdravega okolja. Znanstvene študije dokazujejo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene.

V podporo temu projektu smo veselo zapeli pesem Lojzeta Slaka z naslovom Čebelar.

Prvošolčke je obiskal tudi čebelar g. Štefan Inglič.

SLADKOR, NAŠ VSAKDANJI

Učenci predmetne stopnje so 2. šolsko uro poslušali predavanje dr. Vilme Eniko z naslovom Sladkor naš vsakdanji, prav tako učenci razredne stopnje, in sicer 3. šolsko uro.

ŠPORTNA AKTIVNOST ZA RAZREDNO IN PREDMETNO STOPNJO

Učenci razredne stopnje so 2. šolsko uro izvajali redovne vaje pod mentorstvom učiteljice Maje Trček in učitelja Aleša Mraka v veliki telovadnici. Prav tako so se gibali  učenci predmetne stopnje, in sicer 3. šolsko uro.

PRVA POMOČ

G. Matej Mohorič je vsebine prve pomoči predstavil teoretično in praktično učencem 6. in 7. razreda.

G. Urban Čibej je učencem 8. in 9. razreda predstavil teoretično in praktično vsebine prve pomoči. Poudarek je bil na oskrbi ran, krvavitev, opeklin in poškodb ob uporabi pirotehničnih sredstev. Seznanili so se tudi s temeljnimi postopki oživljanja.

ŽETEV NEKOČ IN DRUŽABNE IGRE

Gospe iz Društva podeželskih žena Blegoš so učencem razredne stopnje predstavile žetev žita nekoč. S seboj so prinesle tudi pravi “punkl” in prikazale kako se izdelujejo čipke in šiva volnene nogavice.

Za konec pa so se poigrali z družabnimi igrami, ki so jih učenci prinesli od doma.

LOVEC NA OBISKU

G. Lado Dolenec iz Lovske družine Poljane je učencem 6. in 7. razreda predstavil delo lovca, živali, ki živijo v našem okolju in spregovoril o odnosu ljudi do okolja.

Pripravila in povzela: Irena Tehovnik, vodja tehniškega dneva

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)