V okviru tehniškega dne so si učenke in učenci 7. razreda doma ogledali 1. del britanske dokumentarne serije Utapljanje v plastiki. Film je otrokom dal misliti, nekatere je prav pretresel. Kaj storiti? Odgovore ponujajo kar učenke in učenci sami.

(Vir naslovne fotografije: tvspored.delo.si)

*************************************************************

NE UNIČIMO NARAVE!

V petek sem si ogledal film »Utapljanje v plastiki«. Nekaj posnetkov je bilo prav strašljivih. Koliko smeti, plastike se res nabere v morjih in rekah! Prvič sem videl take posnetke, ko je reka v Indoneziji polna plastičnih odpadkov. Izgleda kar strašljivo. Tam, kjer so včasih lovili ribe, sedaj ribiči nabirajo plastiko in jo odnašajo v tovarne za predelavo.
Sem razmišljal, kako bi res lahko izboljšali situacijo. Že to, da ločeno zbiramo plastiko in jo potem predelamo, je ena rešitev. Še bolje bi bilo, da plastiko čim manj uporabljamo. Namesto plastenk bi lahko uporabljali steklenice. Steklenice pomijemo in uporabimo ponovno. Tudi namesto plastičnih kozarčkov bi lahko uporabili kozarčke, ki se pomijejo in ponovno uporabijo.
Zanimiva se mi je zdela tudi akcija, ki je bila prikazana – iz Malalaye, ko so se ljudje organizirali in izvedli čistilno akcijo. V enem dnevu so pobrali ogromno plastičnih odpadkov. Tako bi lahko tudi pri nas v Sloveniji naredili podobno. Če bi recimo naredili dvakrat na leto čistilno akcijo po vsej Sloveniji, bi pobrali veliko smeti.
Ko sem gledal film, sem razmišljal, da imamo v Sloveniji še zelo čisto okolje. Ne znam si predstavljati, kako bi bilo, če bi po reki Sori plavalo toliko plastike, kot je bilo v filmu. Vendar, če ne bomo skrbeli za odpadke, se najbrž lahko to zgodi tudi v Sloveniji.
Zanimiva se mi zdi tudi ideja, ki se jo je domislil nek fant iz Indonezije – da bi iznašli nadomestilo za plastiko. Mislim, da se je domislil in izdelal embalažo iz naravnih sestavin, iz alg in podobnega. Tako bi lahko kar z embalažo pojedli določene izdelke, npr. vrečke za čaj, ki se kar stopi v vodi. Ta zadnja ideja se mi zdi še najboljša. Morali bi nadomestiti plastiko z neškodljivimi materiali. Do takrat pa lahko vsak sam razmišlja, kako bi pri sebi zmanjšal porabo plastike. Če ne bomo uporabljali toliko plastične embalaže, bo tudi odpadkov manj.

Film je bil zanimiv, veliko lepih posnetkov. Mogoče bi lahko večkrat pokazali take posnetke po televiziji, da bi ljudje videli, kako lepa je narava in kako jo lahko uničimo, če ne bomo pazljivi.

Gašper Rant Todorovič, 7. a       

 

KAKO BI SE ZNEBIL PLASTIKE?

V tej oddaji me je  pretreslo, kar sem videl in kaj se dogaja po svetu s plastiko. Dogajanje v Indoneziji me je posebej prizadelo. Velike reke vso plastiko odnesejo v morje, tam pa nastanejo otoki iz plastike. Živali se dušijo in zastrupljajo z njo. Reke pa sploh niso več videti kot reke vode, ampak kot odlagališče odvečne embalaže.
Jaz bi lahko najbolje pomagal, če bi se udeležil kakšne čistilne akcije ali pa bi jo celo organiziral s svojimi prijatelji. Plastično vrečko bi lahko uporabil večkrat. Pogosteje bi v trgovino lahko vzel košaro ali papirnato vrečko.
Na svetovni ravni bi lahko vzhodne države naučili ravnati s plastiko in z vsemi ostalimi odpadnimi snovmi. Začeti bi jih morali učiti lepo počasi, najprej ločevati odpadke, po ulicah pa postaviti veliko odpadnih košev in smetnjakov. Mogoče bi se sčasoma tega navadili, tako kot smo se mi.

Če bomo še tako ravnali z našim planetom, mislim, da bo cel planet propadel. Tako bodo vse živalske vrste izumrle.

Blaž Jurčič, 7. b

 

(Skupno 345 obiskov, današnjih obiskov 1)