7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom ″Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet″. Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu. Nekateri ljudje lahko živijo bolj zdravo in imajo boljši dostop do zdravstvenih storitev kot drugi, kar je povezano predvsem z neenakimi okoliščinami v katerih se rodijo, rastejo, živijo, delajo in starajo.

COVID-19 je močno prizadel vse države, vendar so ukrepi za obvladovanje pandemije še posebej prizadeli ranljive skupnosti, kar je pripeljalo do velikega trpljenja in prezgodnjih smrti, ki bi se jih dalo tudi preprečiti. Že leto dni trajajočo epidemijo koronavirusa lahko označimo tudi kot obdobje dolgotrajnega stresa, ki je posledično močno zaznamovalo tudi duševno zdravje prebivalstva.

Povabilo ″Zgradimo pravičen in zdrav svet″ nas spodbuja k iskanju boljših rešitev za delovanje družbe – in to na način, da bodo boljše za vse, tudi za tiste najbolj ranljive. Pravičnost je ključna.

Povzeto po:

·       https://www.omra.si/aktualno/obvestila/svetovni-dan-zdravja-2021/, 6. 4. 2021

·       https://www.nijz.si/sl/7-april-svetovni-dan-zdravja-2021-zgradimo-pravicen-in-zdrav-svet, 6. 4. 2021

 

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)