V torek, 26. 1. 2021, je na naši šoli potekal VIRTUALNI KARIERNI DAN. Dogodek je bil namenjen devetošolcem, pridružili so se jim tudi osmošolci, starši in nekateri drugi mladi.

V delavnici ‘Razišči svoje kompetence’ so se mladi seznanili s svojimi kompetencami in spoznavali, kako pomembne so za njihovo nadaljnjo karierno pot.

V nadaljevanju so se nam predstavile naslednje šole:

  • Biotehniški center Naklo
  • Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj
  • Gimnazija Škofja Loka
  • Srednja šola Jesenice
  • Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana
  • Škofijska klasična gimnazija
  • Šolski center Kranj, Srednja tehniška šola
  • Šolski center Škofja Loka Srednja šola za lesarstvo, Šk. Loka
  • Šolski center Škofja Loka Srednja šola za strojništvo, Šk. Loka

*********************************************

 

Devetošolci so na koncu ugotavljali, kako zanimiv in koristen se jim je zdel ta dogodek.

Tehniški dan se je zdel koristen za njihovo poklicno izbiro 35 učenkam in učencem, petim pa ne.

31 učencev in učenk je dobilo informacije o poklicih, ki jih zanimajo, 9 pa žal ne.

 

Preberite, kaj so nekateri učenci in učenke zapisali.

*** Viri vseh spodnjih fotografij so posnetki zaslona delavnice ‘Razišči svoje kompetence’ (OŠ Poljane, 26. 1. 2021, Polona Zupan)

Današnje predstavitve so bile dobre. Zdele so se mi koristne in v pomoč. Še posebej prve tri, vsaj zame. Lahko pa tudi rečem, da so bile nekatere predstavitve lani veliko boljše in bolj natančne kot letos, saj so bile v živo. Poklic prihodnosti je zame poklic v zvezi z elektriko, računalništvom. To pa zato, ker se takšne naprave veliko bolj uporabljajo. Všeč mi je, da naša šola organizira takšne predstavitve. Zaradi predstavitev se bom laže odločil, na katero šolo se bom vpisal.

Erazem Kržišnik

 

 

Ta dan se mi je zdel zelo zanimiv, predvsem zato, ker sem se udeležila predstavitev šol, ki so me dejansko zanimale (kljub temu, da sem že odločena, kam se bom vpisala). Izvedela sem informacije tudi o maturi. O samih poklicih nisem izvedela toliko, ker po gimnaziji še nimaš poklica in se na predstavitvah skorajda nismo pogovarjali o tem. Mislim, da so poklici prihodnosti vsi poklici v zvezi s sodobno elektrotehniko, saj je tega vse več na vseh področjih. Mene veseli poklic prevajalke ali lektorja (kaj v zvezi z angleščino ali slovenščino). Znanje jezikov se mi zdi na splošno pomembno, ker ljudje vse več potujejo in sodelujejo s podjetji iz drugih držav. Na ta način se lahko bolje sporazumevamo. Vseeno pa mislim, da je svet danes tako razvit, da obstajajo in so pomembni poklici vseh vrst.

Iza Benedičič

 

Najbolj mi je bila všeč predstavitev strojne šole, ker je bila najbolj pregledna. Tudi ostale predstavitve niso bile slabe, ampak me niso toliko zanimale. Všeč mi je bila tudi lesna šola. Lani nisem bil na predstavitvah v živo, vendar mislim, da niso bile nič slabše. Lahko bi bila daljša pavza med predstavitvami. Ponekod je bila pavza pol krajša kot bi morala biti. Mislim, da je poklic prihodnosti mehatronika. Najbolj me zanimata poklic orodjar in strojni tehnik. Še vedno ne vem, ali bi raje šel na tehniško ali bi šel raje najprej na poklicno in potem na tehniško. V soboto grem na ogled v podjetje Lovran, ki se ukvarja z izdelavo strojev. Upam, da se bom potem lažje odločil.

Nejc Milinovič

 

Najbolj sta mi bili všeč strojna ter lesna šola. Predstavitev Biotehniškega centra Naklo mi ni bil tako všeč. O šolah, ki me zanimajo, sem izvedel veliko novih stvari, prav tako tudi o ostalih. Do sedaj me lesna šola ni privlačila, po teh razlagah pa me zanima veliko bolj. Zaradi teh razlag se bom laže odločil za srednjo šolo. V prihodnosti si želim biti orodjar ali pa kar koli v zvezi z obdelovanjem lesa. V srednji šoli bi rad imel čim več prakse.

Patrik Dolinar

 

 

Današnji dan se mi ni zdel zelo informativen. Želela bi si več šol, da bi devetošolci imeli lažjo izbiro. Vendar sem vesela, da sem si ogledala tudi te šole. Dobro je, ker lahko primerjam njihove programe, da si laže izberem. Ni mi všeč, ker vsi povejo samo dobre plati šole, ne pa dejansko, koliko se je treba učiti in kako zahtevna je šola. Morali bi prikazati bolj realne slike pouka. Predstavitve so se mi zdele bolj površne, saj je bilo malo časa. Bolj bi mi bilo všeč, če bi se videli v živo, ker preko telefona ne dobim realne slike. Poklici prihodnosti se mi zdijo: zdravniki, poklici povezani z naravo, lepoto, hrano, prometom in storitvene dejavnosti. Izbrala sem si kozmetično šolo, saj se mi zdi zanimiv pouk, to me zanima in zdi se mi, da je to najboljša izbira zame. Ta poklic mi je všeč, ker ima stike z ljudmi, je povezan z lepoto in ker lahko na nek način tudi pomagaš ljudem.

Lena Pintar

 

Predstavitev na daljavo je bila zanimiva, nekateri so se zelo potrudili, nekateri malo manj. Na nekaterih predavanjih sem se malo dolgočasila, saj me ni prav nič ni zanimalo, ampak sem morala iti, ker je bilo obvezno. In ja, razumem, zakaj je bilo obvezno. Mi je seveda bila lanska izvedba predavanj bolj všeč, ampak kaj moremo, ko nam tega ne dopuščajo okoliščine. Sama bom šla na Srednjo ekonomsko, storitveno in gradbeno šolo Kranj, ki sem si jo ogledala že nekaj tednov pred tem, saj je danes ni bilo na voljo. Na to šolo (smer administrator) bom šla zato, ker me to zelo zanima. In celo mislim, da bi ta poklic bil lahko poklic prihodnosti. Vse več bo tovarn, podjetij, trgovin … in ta poklic bo priljubljen. Za nameček pa bo še zelo dobro plačan in v življenju denar zelo prav pride.

Nina Šink

 

 

Današnji tehniški dan mi je bil zelo všeč, saj sem lahko na kratko izvedela različne informacije o srednjih šolah. Čeprav že vem, kam se bom vpisala, mi je bilo še vedno zanimivo poslušati predstavitve različnih šol in jih primerjati med sabo. Čeprav je bilo prek ZOOMa, se mi zdi, da so se šole zelo potrudile in da smo dobili dobro predstavo o srednjih šolah. Najbrž bi bilo sploh za kakšne poklicne šole bolje v živo. Lani sicer nisem bila na predstavitvi srednjih šol. Zaenkrat še ne vem, kakšen poklic bi rada opravljala. Najbrž kaj takega, kjer si lahko samoiniciativen in delaš z ljudmi. Mislim, da bom preko gimnazije še ugotovila, kaj me najbolj zanima, in se potem odločila za poklic (kajti trenutno me zanima kar veliko stvari). Poklici prihodnosti pa bodo po mojem mnenju kakšni zdravstveni delavci, delavci v domovih za starejše (saj tega dela ne morejo nadomestiti stroji), poklici v zvezi s sodobno tehnologijo …

Barbara Kržišnik

 

Ta dan se mi je zdel zelo poučen. Izvedel sem veliko novih stvari. Zaradi dobrih razlag sem se že odločil, kam bom šel. Zelo mi je bila všeč šola za strojništvo. V prihodnosti bi rad naredil šolo za avtomehanika in se vpisal še na ‘tri plus dva’. Rad bi se zaposlil v bližnji delavnici. Rad bi popravljal motorje ter avte. Poklic prihodnosti se mi zdi programer.

Tine Debeljak

 

 

Tehniški dan je bil zelo zanimiv in koristen, saj sem izvedela več o šolah in programih, ki se izvajajo na šolah. Veliko novega sem izvedela o kompetencah. Izvedela sem, kaj imajo delodajalci radi in s kakšnimi kompetencami boš hitreje dobil službo. Predstavitve so bile zelo pozitivno in predvsem natančno predstavljene. Že prejšnje leto sem se udeležila predstavitve šol, vendar v živo. Zdi se mi, da čeprav je letos vse potekalo preko videosrečanja, sem vseeno dobila zadostne informacije o šolah. Zdi se mi, da je vsak poklic lahko poklic prihodnosti, saj zato obstaja. V svoji prihodnosti bi rada pomagala in osrečevala ljudi. Zato se odločam za poklic srednje medicinske sestre. Ta poklic se mi zdi zelo srčen.

Manca Buh

 

Današnji dan se mi je zdel zelo zanimiv. Izvedela sem veliko novih informacij. Če primerjam letošnje in lanske predstavitve, so bile kar podobne. Zame ni bilo velike razlike, razen to, da smo bili doma. Predstavitve pa so bile vseeno odlične. Poklici prihodnosti se mi zdijo poklici, ki pri delu uporabljajo računalnike oziroma moderno tehnologijo. To pa zato, ker se zdaj vedno več uporablja moderna tehnologija. Jaz bi rada v svojem poklicu počela nekaj zanimivega. Rada bi počela nekaj takega, kar bi mi tudi doma koristilo. Torej nekaj v zvezi s hrano.

Maja Peternel

 

Za srednjo šolo sem se odločil že prej. Zato se mi tehniški dan ni zdel tako zelo zanimiv. Seveda sem  dobil nekaj informacij o šolah, a to ni vplivalo na mojo izbiro. Najbolj zanimivo predstavitev je imel Šolski center Kranj. Predstavitve šol so precej drugačne v živo. Tam izveš več stvari in si vse laže predstavljaš. Moj poklic bo verjetno mizar. Ne razmišljam o daljši zaposlitvi v podjetjih, ampak bi rad imel s. p.

Tobija Štalec

 

 

Čeprav sem se že lani udeležil informativnih dni, sem letos vseeno izvedel veliko novega. Sedaj sem že skoraj odločen, na katero šolo se bom vpisal. Današnji dan mi je zagotovo prišel prav, saj sem lahko izvedel stvari, ki jih ni mogoče prebrati na spletu. Zanimivo je bilo tudi poslušati dijake, saj podajo drugačno informacijo kot učitelji. Bolje se mi je zdelo lani, saj smo videli tudi šole. Upam, da bomo imeli možnost informativnih dni tudi v živo na šolah, saj tako spoznaš tudi okolje šole. Poklici prihodnosti se mi zdijo tisti, ki zahtevajo tudi malo več ročnega dela.

Blaž Oblak

 

Današnji tehniški dan se mi je zdel kot širši vpogled v stvari, ki jih rad delam, in stvari, ki si jih želim delati v poklicu. Že pri prvi uri sem ugotovil, da bom začel čim bolj trenirati kompetence, ki jih bom potlej tudi rabil v svojem poklicu. Letos sem se odločil, da bom treniral odgovornost, zanesljivost in nemški jezik kot kompetence. Pri ostalih predstavitvah se je spremenilo veliko stvari, saj so morale predstavitve potekati preko zooma namesto v živo. Če primerjam z lanskim letom, se je izredno spremenil program, saj ni bilo videti veliko stvari. Zato mislim, da so bili filmčki in slikovite predstavitve še posebej dobrodošli. Prek videokonference se mi je bilo zelo težko skoncentrirati na toliko različnih informacij in zato je bilo tudi zelo težko postavljati vprašanja. Vendar pa sem kljub temu po tem tehniškem dnevu bolj odločen za poklic, ki ga hočem opravljati.

David Omejc

 

 

Tehniški dan mi je bil zelo všeč, ker sem izvedel stvari, ki jih nisem vedel. Žal lansko leto nisem gledal šol v živo. Bila je zelo dobra izkušnja. Potek je bil zelo zanimiv. Rad bi pripomnil, da so bile nekatere predstavitve predolge. Dobro je bilo, da so bile predstavitve dolge pol ure, ker sem tako ostal pozoren čez celo predstavitev.

Luka Možina

 

Tehniški dan se mi je zdel zanimiv, čeprav mi je bil lanski bolj všeč, ker ni bil na daljavo. Izvedela sem veliko novih informacij za srednjo šolo, ki sem si jo izbrala. Te informacije mi bodo v pomoč, da si lažje predstavljam delo na srednji šoli. Za svojo smer sem si izbrala živilsko-prehranskega tehnika, na srednji šoli Biotehniški center Naklo. Ta poklic se mi zdi primeren zame, saj me veseli delo s hrano pa tudi delo na kmetiji. Lani sem si želela iti tudi na dneve odprtih vrat, a to ni bilo mogoče. Upam, da bo letos drugače. Predstavitve so bile zelo dobre in vse je bilo dobro predstavljeno.

Taja Lesjak

 

(Skupno 265 obiskov, današnjih obiskov 1)